Orjinal Araştırma

Sünnete Bağlı Olarak Gelişen Sekonder Fimozis

10.4274/jcp.2018.0043

  • Mesut Kaçar
  • Erhan Demirelli
  • Ural Oğuz
  • Ercan Öğreden

J Curr Pediatr 2018;16(3):28-36

GİRİŞ ve AMAÇ:

Bu çalışmada bir sünnet komplikasyonu olarak sünnet sonrası sekonder fimozis olgularını ve hastaların demografik verilerini göstermeyi amaçladık.

YÖNTEM ve GEREÇLER:

Sünnet sonrası gelişen sekonder fimozis nedeniyle revizyon yapılan 47 hastanın verileri retrospektif incelendi. Hastaların demografik verileri değerlendirildi.

BULGULAR:

Kırk yedi hastanın yaş ortalaması 2.84 yıl (5 ay – 11 yıl) idi. Hastaların tamamı hekim olmayan sünnetçiler tarafından lokal anestezi ile ev ortamında sünnet edilmişti. 37 hasta sünnet sonrası ilk altı ay içinde, kalan 10 hasta ise daha geç dönemde (6 ay-8 yıl) başvurmuşlardı. Tüm hastalarda mukozanın daha fazla olmak üzere hem mukoza hem de penil derinin normalden daha uzun bırakıldığı ve iyileşme sırasında oluşan fibrotik halkanın glans penisi sıktığı saptanmıştır. Ameliyatta tüm bozukluklar düzeltilmiştir. Postoperatif erken ve geç dönem takiplerinde hastaların hiçbirisinde herhangi bir komplikasyon görülmemiştir.

TARTIŞMA ve SONUÇ:

Bizim çalışmamız, hastane ya da sağlık kuruluşları dışında hekim olmayan kişilerce yapılan sünnetlerde sekonder fimozisin sünnet revizyonu gerektiren bir komplikasyon olduğuna ve hastanede yapılan sünnet revizyonlarında sleeve rezeksiyon tekniğinin güvenli ve başarılıyla uygulanabileceğine dikkat çekmektedir. Çalışmamızın limitasyoları ise, bu çalışmanın retrospectif olması ve bir kontrol grubunun bulunmamasıdır.

Anahtar Kelimeler: Sünnet, komplikasyon, sekonder fimosis, sünnet revizyonu