Orjinal Araştırma

SEZERYAN DOĞUMUN YENĠDOĞAN GENEL HAREKETLERĠ ÜZERĠNE ETKĠSĠNĠN ĠNCELENMESĠ

10.4274/jcp.2019.0033

  • Meltem Yazıcı
  • Ayşe Livanelioglu

Gönderim Tarihi: 15.06.2019 Kabul Tarihi: 15.09.2019 J Curr Pediatr 2019;17(3):374-386

GİRİŞ ve AMAÇ:

Bu çalışmanın amacı, Sezaryen (S) doğum sırasında kullanılan anestezik maddelerin doğum sonrası ilk 48 saat içinde sağlıklı, tam zamanlı doğan bebeklerin genel hareket (GMs) kaliteleri üzerine olan etkisini araştırmaktır. Ayrıca doğum şekline göre anne ve bebeğe ait peri-prenatal koşulları, bu koşullarla GMs motor Optimalite Skorları arasındaki ilişkiyi incelemektir.

YÖNTEM ve GEREÇLER:

Çalışmaya herhangi bir risk içermeyen gebelik ve intrauterin sürecinin ardından 37- 40 haftayı tamamlayarak komplikasyonsuz bir doğum sonucunda doğan 60 tam zamanlı doğan bebek ve anneleri dahil edildi. Bebekler doğum şekillerine göre 30 Normal Spontan Vajinal Yol (NSVY) ve 30 elektif S ile doğan bebekler olarak sınıflandırıldı. GMs motor Optimalite Skorları bebeklerin video görüntüleri üzerinden spontan hareketlerinin GMs Detaylandırılmış Motor Optimalite Analizi ile puanlandırılmasıyla belirlendi. Ayrıca, doğum şekline göre bebeklerin GMs motor optimalite skorları ile gebelik, doğum ve yeni doğana ait optimalite değerlendirmeleri arasındaki ilişki incelendi. Pre-perinatal koşullar doğum şekline göre karşılaştırıldı.

BULGULAR:

NSVY ile doğan bebeklerin ilk 48 saat içindeki motor optimalite skorlarının S ile doğan bebeklerden daha yüksek olduğu bulundu (p<0.05). NSVY ve S grubundaki annelerin gebelik koşulları ve yenidoğanın fizyolojik sağlık hali açısından optimaliteleri arasında fark olmadığı görüldü (p>0.05). Doğum optimalitesi NSVY ile doğumda S dan daha yüksek bulundu (p<0.05). Doğum şekline göre bebeklerin motor optimaliteleri ile peri-prenatal koşulları arasında ilişki görülmedi.

TARTIŞMA ve SONUÇ:

Sezeryan doğum sırasında kullanılan anestezik maddeler doğumdan sonraki ilk 48 saatte yeni doğanın nörodavranışsal durumunu etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler: Yeni doğan nörodavranış, Prechtl, genel hareketler, anestezi, sezeryan, vajinal doğum