Diğer

Senkop ve Ani Ölüm

  • Nazmi Narin

J Curr Pediatr 2008;6(1):-

Tonus kaybi ile karakterize kendiliginden sonlanan ani bilinç kaybidir. Beyin fonksiyonlarinin yaygin ve geçici bozuklugu söz konusudur. Senkobun genel popülasyonda görülme sikligi % 3-3.5 arasinda degisir. Görülme sikligi yasla beraber artma gösterir. Nöbet öncesi görülen bulgular, bas dönmesi, yüzde kizarma, halsizlik, solukluk, bulanti, soguk terleme, çarpinti, bulanik görme ve isitme kaybidir. Senkop selim nöbetten ani ölüme kadar farklilik gösteren klinikte olabilir. Son yillarda yapilan çalismalarda senkop nedenlerinin çok çesitli olabilecegi gösterilmistir.


1. OtonomikVasovagal senkop: Vasovagal senkop en sik görülen senkop nedenidir. Vasodepresör veya nörokardiyojenik senkop olarak da adlandirilir. Vasovagal senkopta hassas kisiler uzun süreli ayakta durma sürecinde adaptif nörokardiyovasküler cevapta yetersiz olurlar. Ani tonus kaybi, sistemik hipotansiyon ve paradoks bradikardi nöbet sirasinda saptanir. Nörokardiyojenik senkobu baslatan uyarilar dogrudan santral sinir sisteminden veya mekanik, kimyasal agri ve isi degisikliklerine duyarli reseptörlerden kaynaklanir. Olay birkaç dakikada sonlanir.Ortostatik: Eriskinlerde sik görülür ayakta iken tansiyon düsebilir.Karotis sinüs hassasiyetiDurumsal: Öksürük, kusma, valsalva, miksiyon, defekasyon.2. Kardiyovasküler A. Obstrüktif nedenler Sol ventrikül çikis yolu obstrüksiyonlari. Aort stenozuSag ventrikül çikis yolu obstrüksiyonlari. Pulmoner stenozPompa yetersizligi KardiyomiyopatiKalp tamponadiB. Ritim bozukluklariBradiaritmiler: A-V bloklar, Hasta sinüs sendromuTasiaritmiler: VT3. Diger nedenlerMetobolik: Hipoglisemi, hipoksi, Nörolojik: Konvulsiyon, serebrovasküler olaylarPsikojenikIlaçlarTanisal degerlendirmeAnamnezTilt testiInvazif olmayan EKG Istirahat EKG siHolter monitorizasyonuEfor testiOlay kaydedici (Event rekorder)TedaviVolüm yüklenmesiBeta blokerAntikolinerjiklerSerotonin inhibitörleriAlfa agonistlerKardiyak pacingKardiyak sorunlarin giderilmesiMetobolik sorunlarin giderilmesiAni Ölüm

Ani ölüm tibbi durumu stabil iken semptomlarin baslangicindan itibaren 24 saat içerisinde gerçeklesen gürültüsüz beklenmeyen ölüm olarak degerlendirilir. Ani kardiyak ölümler tüm ani ölümlerin yaklasik % 50 ni olusturur. En sik görülme yaslari 6-18 aydir.NedenleriYapisal kalp hastaliklariAritmilerMiyokarditKalp tamponadiAgir kalp yetersizligiAgir kapak yetersizligiVasovagal manevralarKardiyomiyopatilerKardiyomiyopatilerde ani ölüm orani Hipertrofik KMP de en yüksektir %5-12. Dilate KMD de %2-5, Restriktif KMD de % 1 oraninda görülür.Aritmiler içerisinde en sik görülen ani ölüm nedeni uzun QT sendromudur. Herediter geçis gösteren sendrom QT intervalinin uzamasi ile karakterizedir. Polimorfik ventriküler tasikardi (torsades de pointes) ile seyreder. Heterojenite gösteren sendrom senkop ve ani ölüm adina oldukça yüksek risk tasir. Tanida aile hikâyesi önemlidir. Tanida en önemli tetkik EKG ve yetersiz olmasi halinde stres EKG dir. Spesifik tedavisi olmayan sendromda en uygun tedavi beta bloker kullanimi ve implantabl kardiyoverter defibrilatördür. Ani ölüm orani oldukça yüksektir.


1. Washington R. Syncope and sudden death in the athlete. Clin Ped Emerg Med . 8;0:0-0.