Orjinal Araştırma

ROMATİZMAL KALP HASTALIĞI OLAN ÇOCUK ve ERGENLERDE PSİKİYATRİK PROBLEMLER ve BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: BİR ÖN ÇALIŞMA

10.4274/jcp.2019.0032

  • Merve Cikili Uytun
  • Serkan Fazlı Çelik
  • Fatih Hilmi Çetin
  • Zehra Babadağı
  • Salih Uytun

Gönderim Tarihi: 24.10.2019 Kabul Tarihi: 07.11.2019 J Curr Pediatr 2019;17(3):359-373

GİRİŞ:

Romatizmal kalp hastalığı olan çocuk ve ergenlerde psikiyatrik belirtilerin yanı sıra yaşam kalitesini ve hangi faktörlerin bu psikiyatrik sorunlara katkıda bulunduğunu belirlemeyi amaçladık.

GEREÇ ve YÖNTEM:

Romatizmal kalp hastalığı olan toplam 25 çocuk ve ergen, ayrıca, 6-16 yaş arası 25 çocuk ve ergen kontrol grubu olarak dahil edildi. Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşamboyu Şekli (ÇDŞG-ŞY) tüm çocuk ve ergenlerin ebeveynlerine uygulandı ve Çocuklarda Depresyon Envanteri, Spielberger Durumluluk ve Süreklilik Kaygı Envanteri ve KINDLR Anketi Çocuk ve Ergenlerde Sağlığa İlişkin Yaşam Kalitesinin Ölçülmesi için tüm çocuk ve ergenlere uygulanmıştır. Anneleri değerlendirmek için, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri ve Beş Faktör Kişilik Envanteri kullanılmıştır.

BULGULAR:

Romatizmal kalp hastalığı olan çocuk ve ergenlerde anksiyete puanlarının ve anksiyete bozukluğu tanısının yüksek olduğunu bulduk (p <0.05). Annelerin kaygı puanları, depresyon puanları ve kişilik özellikleri KINDL alt ölçekleri ile ilişkili idi ve kişilik özelliklerinden nevrotiklik puanlan da Çocuk Depresyon Ölçeği puanlan ile ilişkili olarak bulundu. Aynca, psikiyatrik bozukluk varlığının, Beck anksiyete skorlan ile tahmin edilebildiğini bulduk.

SONUÇ:

Sonuçlarımız, psikiyatrik değerlendirmenin, romatizmal kalp hastalığı olan çocuklann ve ergenlerin ve ebeveynlerinin tedavisinde önemli olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Romatizmal kalp hastalığı, çocuklar, anneleri