Diğer

Jüvenil Romatoid Artrit: Tani ve Tedavisi

  • Ergün Çil

J Curr Pediatr 2007;5(1):-

Artrit tedavisinde nonsteroid antienflamatuar (NSAE) ilaçlar tedavinin temelini olusturur. Analjezik etkileri hizli olup antiinflamatuar etkileri daha geç ortaya çikar ve analjezik etkinin iki katindan daha fazla bir doza ihtiyaç gösterir. Tedaviye cevap süresi ortalama 1 ay olmakla birlikte bu süre 3 aya kadar uzayabilir. En önemli yan etkileri gastrointestinal sistemle ilgilidir. Karaciger, böbrek ve koagülasyon sistemi üzerinde zararli etkileri olabilir. Bu bakimdan 3 ayda bir BUN, kreatinin, AST, ALT kontrolleri yapilmalidir.Ilaçlar ve Dozlari

• Aspirin 75-90 mg/kg/gün (20-25 mg/dl serum düzeyi)• Naproksen 15-20 mg/kg/gün• Tolmetin sodyum 25-30 mg/kg/gün• Ibuprofen 35 mg/kg/gün• Indometazin 1-2 mg/kg/gün• Diklofenak 2-3 mg/kg/gün• Piroksikam 0.3 mg/kg/gün


Ikinci Basamak Ilaçlar

Hastalarin 2/3’ü tek basina NSAE ilaç kullanimina cevap vermez. Genellikle ikinci basamak ilaçlardan birine ihtiyaç duyulur. Bu grupta en çok tercih edilen metotreksat olmaktadir. Çok merkezli çalismalarda NSAE ilaçlara cevap vermeyen hastalarda öncelikle önerilmektedir.Metotreksat: Folat antagonistidir. Genellikle önerilen doz 10 mg/m2/hafta’dir. Agir vakalarda 20-30 mg/m2/hafta (1.2 mg/kg/hafta) dozuna çikilabilir. MTX hastaligin ve kemik hasarinin progresyonunu azaltir. MTX tüm JRA’lar içinde naproksenden sonra en sik kullanilan ikinci ilaçtir. NSAE ilaçlarla birlikte kullanildigi zaman bu ilaçlarin dozunun azaltilmasi gerekir. Yüzde 45-56 hastada 11-13 ay sonra remisyon gelisir. Dört-alti haftada bir karaciger enzimleri ve tam kan sayimi yapilmasi önerilir.


Ilaçlar ve Dozlari

• Antimalaryal ilaçlar (Hidroksiklorokin 5-7 mg/kg/gün)• Altin tuzlari (0.7 mg/kg/hafta i.m, 0.1 mg/kg/gün po)• Penicilamine (5-10 mg/kg/gün)• Sulfasalazine (30-50 mg/kg/gün)• Metotreksat (10mg/m2/hafta)


Sitotoksik Ilalar

Azatiyopurin, siklosporin, siklofosfamid, klorambusil.


Antienflamatuar ve immünosupresif etkisi nedeniyle tedavide kullanilmaktadir. Sistemik steroid kullanimi özellikle ciddi kardiyak tutulum gibi kritik durumlarda tercih edilir, ya da sistemik JRA’nin hayati tehdit eden komplikasyonlarinin varliginda ve bulgularin baskilanmasinda kullanilmaktadir. Antiartritik tedavi için mümkün oldugunca tercih edilmemelidir. Mümkün olan en kisa sürede azaltilarak kesilmeye çalisilmalidir. 1-2 mg/kg/gün seklinde peroral kullanilabilir. Bu durumda doz giderek azaltilmalidir. Ayrica 0.1 mg/kg/gün dozunda kullanildiginda büyüme üzerine zararli etkilerinin azaldigi bildirilmektedir.

Kaynaklar


1. 1. Cassidy JT, Petty RE, Chronic artritis in childhood, In: Cassidy JT, Petty RE, eds. Textbook of Pediatric Rheumatology. 5th ed. Philadelphia, Pa. Saunders, 2005:. 0;0:60-206.

2. Manners PJ, Diepeveen DA. Prevalence of juvenile chronic arthritis in a population of 12-year-old children in urban Australia. Pediatrics . 1996;98:84-90.

3. Cassidy JT, Levinson JE, Bass JC, Baum J, Brewer EJ Jr, Fink CW, et al. A study of classification criteria for a diagnosis of juvenile rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum . 1986;29:81-274.

4. Brewer EJ Jr, Bass J, Baum J, Cassidy JT, Fink C, Jacobs J, et al. Current proposed revision of JRA criteria. JRA Criteria Subcommittee of the Diagnostic and Therapeutic Criteria Committee of the American Rheumatism Association section of the Arthritis Foundation. Arthritis Rheum . 1977;20:9-195.

5. Gardner GC, Kadel NJ. Ordering and interpreting rheumatologic laboratory tests. J Am Acad Orthop Surg . 2003;11:7-60.

6. Bas S, Perneger TV, Seitz M, Tiercy JM, Roux-Lombard P, Guerne PA. Diagnostic tests for rheumatoid arthritis: comparison of anti-cyclic citrullinated peptide antibodies, anti-keratin antibodies and IgM rheumatoid factors. Rheumatology . 2002;41:14-809.

7. Niehues T, Lankisch P. Recommendations for the use of methotrexate in juvenile idiopathic arthritis. Paediatr Drugs. . 2006;8:56-347.

8. Zink A, Strangfeld A, Schneider M, Herzer P, Hierse F, Stoyanova-Scholz M, Wassenberg S, Kapelle A, Listing J. Effectiveness of tumor necrosis factor inhibitors in rheumatoid arthritis in an observational cohort study: comparison of patients according to their eligibility for major randomized clinical trials. Arthritis Rheum. . 2006;54:0-3399.