Orjinal Araştırma

Hemiplejik Serebral Palsili Çocuklarda Nöromuskuler Elektrik Stimülasyonunun Fonksiyonel Hareketlilik Üzerine Etkisi

10.4274/jcp.2018.0042

  • Tomris Duymaz

J Curr Pediatr 2018;16(3):17-27

GİRİŞ ve AMAÇ:

Serebral palsili (SP) çocuklarda ayak bileği deformiteleri sıklıkla görülmekte ve çocukların fonksiyonelliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, hemiplejik spastik tip SP’li çocukların tibialis anterior, peroneus longus ve peroneus brevis kaslarına uygulanan elektrik stimulasyonunun eklem hareket açıklığı ve fonksiyonel hareket becerileri üzerine olan etkinliğini araştırmaktır.

YÖNTEM ve GEREÇLER:

Çalışmaya 5-15 yaş arası toplam 40 hemiplejik spastik tip SP tanılı çocuk alınmıştır. Çocuklar randomize olarak 2 gruba ayrılmıştır. Tedavi grubuna (n=20) nörogelişimsel tedavi ile birlikte nöromuskuler elektrik stimulasyonu (NMES), kontrol grubuna (n=20) ise sadece nörogelişimsel tedavi uygulanmıştır. Tüm tedavi yöntemleri haftada 3 gün olmak üzere 12 hafta boyunca toplam 36 seans uygulanmıştır. Tüm çocukların yaş, vücut kütle indeksi, kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemine (KMFSS) göre seviyeleri kaydedildikten sonra kaba motor fonksiyon ölçeği-88(KMFÖ-88) ile motor fonksiyonları, gonyometre ile ayak bileği eklem hareket açıklıkları, zamanlı ayağa kalk yürü ve zamanlı merdiven çıkıp inme testleri ile fonksiyonel hareket becerileri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizinde SPSS 22.0 programı kullanılarak p<0,05 düzeyi anlamlı kabul edilmiştir.

BULGULAR:

Çalışmaya katılan çocukların yaş ortalaması 8.30±2.49’dur. Tedavi öncesi ve sonrası gruplar arası ve gruplar içerisinde yapılan karşılaştırmalarda tedavi grubunun aktif dorsi fleksiyon açıklığı, zamanlı kalk yürü testi ve zamanlı merdiven çıkıp inme testlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlenmiştir(p=0,033; 0,015; 0,036).

TARTIŞMA ve SONUÇ:

NMES tedavisinin,hemiplejik SP’li çocukların zayıf olan kaslarını kuvvetlendiren, spastik kaslarda germe etkisi oluşturarak gevşemelerini sağlayan ve kas imbalansını normalize ederek kaba motor fonksiyonlar, yürüme kabiliyeti ve fonksiyonel yeteneğin artmasını sağlayan bir yöntem olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, nöromuskuler elektrik stimulasyonu, fonksiyonel mobilite