Diğer

Eko, Holter, Event Recorder

  • Özlem Mehtap Bostan

J Curr Pediatr 2005;3(1):-

Ekokardiyografi

Ekokardiyografi, günümüzde konjenital kalp hastaliklarinin (KKH) degerlendirilmesinde ve izleminde çok önemli ve vazgeçilmez bir tani metodudur. Kalbin anatomisinin ve fonksiyonlarinin tam ve dogru bir sekilde degerlendirildigi bu yöntemin, agrisiz olmasi en önemli avantajlarindan biridir.Kalp hastaliklarinda ultrason teknigi ilk olarak 1953 yilinda kullanildi. 1970’li yillarin sonuna dogru 2-D ekokardiyografinin uygulamaya girmesi ile konjenital kalp hastaliklari dogru ve detayli bir sekilde teshis edilmeye baslandi. Son yillarda Doppler ve renkli Doppler ultrason tekniklerinin kullanilmaya baslanmasiyla kalp ve periferik damarlarda kan akimindaki degisiklikleri degerlendirmek ve KKH’larinin hemodinamik özelliklerini (kardiyak output, kapak gradientleri, kapak yetersizlikleri ve sant miktari) belirlemek mümkün olmustur.


Ekokardiyografi Endikasyonlari

1- Kalp defektleri veya kardiyak fonksiyon bozuklugu olan yenidogan veya infantlarin rutin olarak degerlendirilmesi,2- Persistan fetal dolasimin klinik bulgulari olan yenidoganlarda siyanotik KKH’larinin ekarte edilmesi,3- Akciger hastaliklari nedeniyle ventilatöre bagli prematüre infantlarda patent duktus arteriozus, diger kalp defektleri veya ventriküler fonksiyon bozuklugunun teshis edilmesi,4- Bazi KKH’nin tipik olmayan bulgularina sahip çocuk ve infantlarda taninin dogrulanmasi,5- Çesitli kalp hastaliklarinda baslanan ilaç tedavilerinin sonuçlarinin degerlendirilmesi,6- Kalp kateterizasyonu ve anjiokardiyografiden önce kalp defektlerinin ayrintili olarak degerlendirilmesi (2-D ekokardiyografi komlike olmayan VSD, ASD veya PDA gibi bazi kalp defektlerinin tanisinda kateterizasyondan daha üstündür),7- Kalp cerrahisinden önce hastanin degerlendirilmesi baslica endikasyonlardir.


Event Recorder

Genellikle sik olmayan ve kisa süren semptomlarla birlikte olan ritm ve iletim bozukluklarinda, bu kisa ataklari kaydetmek için Holter monitorizasyona alternatif olarak kullanilir. Sistem küçük, tasinabilir kayit cihazi ve gögüse yerlestirilen elektrodlardan olusur. Tek kanal EKG kaydi alinir. Semptomlarin oldugu dönemde hasta tarafindan çalistirilan kaydedici ile olayin bir dakika öncesi ve sonrasindaki EKG trasesi kaydedilir. Daha sonra Holter monitorizasyondaki teknik ile bilgisayarda yorumlanir. Holter monitorizasyonun aksine event recorder, hastaya 24 saatten daha uzun bir süre için uygulanir.