Diğer

Akut Astim Atagi Tedavisi

  • Hasan Yüksel

J Curr Pediatr 2008;6(1):-

Siklikla eksojen yada bazen endojen provokan faktörlerle olusan, astimda temel olan hava yolu hiperreaktivitesindeki akut bronkospazmla karakterli tablodur. Bu bronkospazm akut ekspiratuvar obstrüksiyona neden olarak klinik ve fonksiyonel laboratuar bulgularini çikmasina yol açar. Bunun sonucunda hafifden hayati tehdid edici tabloya kadar degisen perspektifde bir atak gelisir. Fizik bulgu olarak ekspiryumda duyulan ince ronküsler en tanitici bulgusudur. Çocukluk çaginda daha önceden tani almis, kontrol altina alinmis ve uzun süreli tedavi izleminde olan bir hastanin akut atak geçirme olasiligi oldukça düsüktür. Akut atagin nedeni tani alan olgularda provakan faktörler, tedavi ve izlem aksakliklari yaninda, pediatrik olgularin büyük bir çogunlugunda ilk tani atakla basvuruda konur. Astim tanisi alan pediatrik olgularda atakla basvuru orani % 60-80 arasindadir. Akut atagin uygun tedavisi için öncelikle atagin nedeni, agirlik derecesi ve hastanin daha önce aldigi tedavi bilinmelidir. Her ne kadar her hasta bireysel olarak degisik uygulamalar gerektirse de, genel bir standart yaklasim için burada pediatrik astimda akut atak tedavisi için GINA 2002, Toraks Dernegi Ulusal Astim Tani ve Tedavi rehberi, British Thoracic Society Tani ve Tedavi rehberi ile Çocuk Solunum Yolu Hastalikari Astim Tani ve Tedavi Rehberi göz önünde bulundurularak anlatilmistir.


1. National Asthma Education and Prevention Program. Expert Panel Report 3 (EPR-3): Guidelines for the Diagnosis and Management of Asthma-Summary Report . J Allergy Clin Immunol . 2007;120:0-138.

2. Reynolds BC, Beattie TF, Cunningham S. The impact of national guidelines on the assessment and management of acute paediatric asthma presenting at a tertiary children's emergency department. Eur J Emerg Med . 2007;14:6-142.

3. British guidilines on asthma management. Thorax . 2003;0:0-0.

4. Andrew H. Liu, Stanley J. Szefler. Advances in childhood asthma: Hygiene hypothesis, natural history, and management. Journal of Allergy and Clinical Immunology . 2003;111:0-0.

5. Joseph J. Zorc, Richard J. Scarfone. New Frontiers in Acute Asthma Therapy.Clinical Pediatric Emergency Medicine . 2002;3:13-23.

6. Terrence E. Steyer, Robert Malin, Melissa Blair. Pediatric asthma. Clinics in Family Practice . 2003;2:0-1.